Putovima Via Flavije

Najznačajnija prometnica

Baredine predstavljaju centralni dio obrađenih vinograda i maslinika čije su kulture od antike i srednjeg vijeka na tom mjestu do naših dana. Po rimskom osvajanju Istre zemljište plodne crvenice (Baredine) postaje sastavnim dijelom rimske kolonije Parentium. Preko starih putova koji su povezivali okolne gradine Histra, predantičkih stanovnika Istre, gradile su se nove prometnice.

Traktor Story Via Flavia
Traktor Story Via Flavia

Najpoznatija, Via Flavija, prolazila je samo kilometar sjeverozapadno od Baredina i povezivala antičku Pulu (Pola), sa Porečom (Coloniaiulia Parentium) i Trstom (Tergeste). Druga značajna prometnica, koja je također služila za trgovinu i prijevoz, išla je od morske obale (Červara i Lorona) i preko Baredina vodila u unutrašnjost Istre. U Červaru i Loronu već su u 1. stoljeću postojali proizvodni kompleksi za preradu maslina i peći za proizvodnju keramičkih proizvoda. Najvažniji proizvodi bile su amfore te maslinovo ulje i vino koje se u njima skladištilo i prevozilo. O tome da je Istra bila poznata po proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja znamenitog širom tadašnjeg svijeta govori rimski pjesnik Marcijal: „Kordobo, koja si rodnija od uljevitog Venafra, a savršena koliko i ulje u amfori iz Istre“.

O tom vremenu svjedoče i brojni spomenici. U porečkom Zavičajnom muzeju čuva se postolje spomenika Tita Volusija Hermesa, iz 1. stoljeća na kome je prikazana berba maslina s jedne te berba grožđa s druge strane. U obližnjim Dvorima, na mjestu gdje se nalazila stanica za odmor uz flavijevsku cestu, pronađen je konzularni natpis sa početka 2. stoljeća posvećenog Liberu, bogu vina.

Tako je područje oko Baredina još od antike pa sve do današnjih dana poznato po proizvodnji čuvenih ulja, vina i gastronomskih specijaliteta te predstavlja mjesto gdje se od davnina u njima moglo uživati kako u ljepoti krajolika, tako i odnedavno u ljepoti krškog podzemlja.

Traktor Story Via Flavia
Traktor Story
Scroll to Top