Galerija Konobon

Uvod

Galerijski prostor Konobon ukomponiran je u bijeli istarski kamen koji mu daje posebnu ekskluzivnost. Možemo ga promatrati kao tri cjeline povezane u jedinstveni prostor. Prva cjelina koja čini vanjski prsten Konobona, s oko 300 izložaka, predstavlja pričuo mediteranskoj trilogiji – kruhu, maslinovom ulju i vinu. U centralnom kružnom prostoru ambijent dijele Artgalerija prigodne tematske izložbe usko vezane za ovaj kraj, običaje, kulturu i ljudete degustacijska sala gdje se održavaju stručne prezentacije i kušanja lokalnih proizvoda.

Traktor Story Galerija Konobon

Što možete vidjeti?

Postav o kruhu

Uzgoj žitarica usko je vezan uz nastanak civilizacija. Dug je put bio od zrna do kruha – gotovo 10000 godina bijaše potrebno da se od žita napravi prvi kruh, a sama priča o kruhu stara je gotovo 5000 godina. U početku je bio beskvasan, a Egipćani su, zahvaljujući kvascu, napravili kruh kakav i danas poznajemo. U doba Rima miris kruha proširio se cijelim tadašnjim svijetom. Kultura izrade kruha zadržala se do današnjih dana. Nizom eksponata posjetiteljima je dočaran tradicionalan način izrade kruha, a posebno su fotografijama predstavljene tipične istarske krušne peći koje su donedavno, u tom ruralnom ambijentu, bile važno mjesto susreta i socijalizacije.

Traktor Story Kruh
Traktor Story Maslinovo ulje

Postav o maslinovom ulju

Maslina ima povijest isprepletenu s kulturom mediteranskih civilizacija oko sedam tisuća godina. Uzgoj započinje u zemljama istočnog Mediterana, a širenjem antičkih civilizacija dolazi u Istru i na plodni teren zemlje crvenice oko jame Baredine. Nedaleko, na morskoj obali, kod Červara i Lorona otkriven je gospodarski kompleks koji se sastojao od uljare i radionice keramičkih proizvoda iz 1. i 2. stoljeća. U tom antičkom nalazištu proizvodile su se amfore karakterističnog oblika tipa Dressel 6 B, koje su služile za prijevoz maslinovog ulja i vina, a pronađene su širom Sredozemlja. Rimljani su proizvodnju maslinovog ulja doveli do savršenstva. Taj proces, korišten donedavno, dočaran je izloženim predmetima u prostoru Galerije Konobon. Nakon razgleda starog torča i preše i upoznavanjem sa tradicionalnim postupkom za dobivanje maslinovog ulja, priča o ulju iz „istarskih amfora“ može se nastaviti kušanjem vrhunskog ekstra djevičanskog ulja uz miris domaćeg kruha.

Postav o vinu

Vino i vinova loza u samim su istarskim temeljima života. Na više mjesta, nedaleko jame Baredine, pronađeni su natpisi koji govore kako je na ovom području tijekom 1. i 2. stoljeća, a i kasnije u srednjem vijeku pa do današnjih dana bila značajna proizvodnja i razvijena trgovina vinom. Od najpoznatije Malvazije i Terana pa do čitave serije bijelih i crnih vina, Istra je prepoznatljivo vinorodno područje.U ambijentu galerije Konobon, okruženom slikovitim nasadima vinove loze, izložen je postav o tradicionalnoj tehnologiji prerade grožđa i dobivanja vina uz zanimljive primjere suđa, preša, bačvi, alata s patentima koji su služili u zaštiti vinove loze od filoksere i peronospore.

Traktor Story Vino Istarska supa

Stalne izložbe

“Od ruke do stroja” autora Piergiorgea Laverde

Traktor Story Stalna izložba Od ruke do stroja

“Delo i ljudi” – izložba fotografija Renca Kosinožića

Traktor Story Stalna izložba Delo i ljudi

“Nema kruha bez motike ” autora Refika Salijija – Fika

Traktor Story Stalna izložba Nema kruha bez motike

Aktualne izložbe

Traktor Story
Scroll to Top