Izložba Traktor Story

Postav o vršenju žita

Izložba prvenstveno predstavlja razvoj procesa vršenja žita, neposredno prije i nakon mehanizacije rada u polju. Priča započinje od gumna kao jednog od najranijeg oblika vršenja, nastavlja se prikazom od jednostavnijih pa do složenijih vršilica za žito te kombajna i traktora koji su čovjeku bitno olakšali taj težak proces.

Pedesetak oldtimer traktora i strojeva predstavljeno je u originalnom stanju u kojem su posljednji put korišteni za rad na polju. Bez naknadnih preinaka i u izvornom stanju, svaki traktor predstavlja jednu od brojnih zanimljivih i povijesnih priča.

Traktor Story Stalna izložba Od ruke do stroja

Što možete vidjeti?

Rekonstrukciju Gumna

Nastanak civilizacija usko je povezan uz razvoj poljoprivrede. Uzgajanjem prvih žitarica ukazuje se potreba za odvajanjem zrna žitarice od njene stabljike, a taj proces naziva se vršenje žita. Kako se u tom procesu zrnje ne bi gubilo, tlo na kojem se žito vršilo posebno se prilagođavalo što je dovelo do nastanka povijesno značajnog mjesta nazvanog gumno.

Gumno je tvrda i ravna površina koja se koristila za vršenje žita. Na Poreštini su najčešće rađena kružnog, a rjeđe kvadratnog odnosno pravokutnog oblika. Podloga se pripremala od utabane zemlje učvršćene pepelom i izmetom stoke ili se popločavala kamenim „škrilama“ iz lokalnih kamenoloma dok je rub bio ograđena suhozidom ili jednostavnim niskim kamenim obrubom.

Traktor Story Gumno Od ruke do stroja
Traktor Story Vršilica

Prikaz razvoja alata i strojeva za vršenje

Od najjednostavnijih pa do najsloženijih u kolekciji je moguće razgledati šesnaest različitih primjeraka stroja od kojih je najstariji sačuvan iz 1885. godine (simbola razvoja poljoprivredne mehanizacije).

Posebna atrakcija je i stara vršilica u čiju je unutrašnjost moguće zaviriti, a koja svojim radom i karakterističnim zvukom budi uspomene starijih, a privlači pozornost najmlađih.

I tako, nizom eksponata, postav donosi priču jednog drugog vremena u kojoj pored ostalih značajno mjesto zauzimaju vršilica Morinini i stari traktor Fordson F – nerazdvojan par koji je dugo godina vršio žito.

U postavu o vršenju žita moguće je vidjeti više značajnih tipova vršilica. Od ručnih pa do strojnih izloženo je šesnaest vršilica popraćeno je brojim fotografijama iz rada tih vršilica i dokumentima koji svjedoče.

Traktor Story Vršilica
Traktor Story Vršilica

Jedna vršilica ima profil kroz koju se može pratiti put žita od ulaska u vršilicu do izlaska slame i zrna. Dokumente i fotografije koje dokumentiraju rad tih vršilica sa raznim tehiničkim opisima.

U postavu je opisan izum i razvoj vršilice.

Osim vršilica za žito u kolekciji se nalazi jedinstvena sačuvana vršilica za kukuruz marke Casalli stara preko 100 godina.

Taj stroj obilježio je nagli razvoj poljoprivredne mehanizacije stroja koji je obilježio i omogućio nagli razvoj poljoprivrede, jer je posao proces ubrzao i time oslobodio radnu snagu.

Traktor Story Vršilica
Traktor Story Fordson

Traktor Story – kolekciju pedesetak oldtimer traktora i pogonskih motora

Traktori iz kolekcije: Fordson F (1923.), Fordson N (1929.), McCormin Int. (1924.), Kramer K12 (1937.), Deutz F2M315 (1940.), Fiat 600 C (1948.), Steyr D-180 (1948.), Bautz AS-122/A (1952.), Hanomag R 12 (1954.), Fendt Dieselross F15 (1955.), Zadrugar (1955.), Man Ackerdiesel AS 4407 (1950 – 1955.), OTO Melara C-25 (1957.), Lanz Buldog D – 2816 (1958.), MTZ 5 (1958.), Eicher ED 210/10 (1958.), Stihl 381 (1959.), Porsche L 319 (1960.), Ferrari MC-60 (1964.), HTZ DT20 (1966.), Tomo Vinković PE-18 (1974.), valjak Bubba tip UR 12.

Prikaz kombajna – zadnji korak u vršenju žita.

Traktor Story Kombajn
Traktor Story Tradicionalni alati

Tradicionalne alate i vozila korištene u obradi poljoprivrednih kultura (kraći opis).

Ostala zanimljiva povijesna vozila

Između ostalih tu su se pronašli i neki strojevi koji nisu bili toliko vezani za poljoprivredu no imaju u sebi djelić priče ovog kraja – Valjak Bubba, parni lokomobil, bager itd.

Traktor Story Bubba valjak
Traktor Story
Scroll to Top