Motor iz porečkog mlina

Dizel motor na grijanu glavu

Dizel motor marke Satima proizveden u Trstu, snage 12 konja.
Koristio se za pogon porečkog mlina sve do dolaska električne struje i osim nekoliko fotografija jedini je sačuvani dio mlina koji je, preseljenjem pogona u obližnji Višnjan, kasnije prestao s radom. Motor je jednocilindrični na grijanu glavu što znači da je imao mjesto za postavljanje grijaće petrolej lampe pomoću koje se glava motora zagrijavala na 500 – 700°C. Nakon dostizanja potrebne temperature, ručno se pokretao kotač zamašnjak i ubrizgavalo gorivo, uslijed čega je dolazilo samozapaljenja nafte te motor samostalno započimao rad. Hladio se vodom, a preko remena i remenice pogonio je mlin koji se nalazio u susjednoj prostoriji.

Specifikacije: 12 ks, 1 cilindar, pogonjen teškim uljima, vodeno hlađenje, tip s grijanom glavom.

Traktor Story Motor iz porečkog mlina s ugrijenom glavom
Traktor Story Motor iz porečkog mlina s ugrijenom glavom

Kod motora sa ugrijanom glavom do samozapaljenja goriva ne dolazi do istog načina kao kod dizel motora iako se upotrebljava isto gorivo koje se ubrizgava u cilindar i tu se miješa sa zrakom. Najznačajniji dio konstrukcije je glava cilindra koja se izvodi s dvostrukim stjenkama i djelomično se hladi. Ubrizgano se gorivo pali u unutrašnjosti glave koja ostaje toliko užarena (400-500 C) da se u njoj sigurno može upaliti rasplinuto gorivo. Zbog toga se ti motori redovno nazivaju motori s užarenom glavom.

Pri stavljanju motora u pokret mora se primijeniti početno zagrijavanje glave pomoću benzinske grijalice (do crvenog zagrijavanja, slično kao pri lemljenju) a nakon toga se motor okreće upućivačem dok ne proradi. Kad proradi, užarena glava ostat će stalno ugrijana.

Traktor Story Motor iz porečkog mlina s ugrijenom glavom
Traktor Story
Scroll to Top