Vršilice


Fordsonova vršilica i CasaliVršilica Casali i Natpisna pločaVršilica marke Vesna

Postav o vršilicama

Izum vršilice

Vršenje je proces odvajanja zrna žitarice od njene stabljike. Nekad se obavljalo ručno, lupajući štapovima po žitu, a potom se bacajući u zrak vjetrom zrno odvajalo od plijeve. U želji da se vršenje žita olakša i ubrza koristila se i stoka, a već su u doba drevnog Egipta razvijena prva pomagala.

Tijekom srednjeg vijeka taj se proces usavršavao, a prva prava vršilica kakvu danas poznajemo pojavila se u 18. stoljeću. Konstruirana je u Škotskoj 1786. godine, a izumiteljem se smatra Andrew Meikl.

U vršilici se proces odvijao u nekoliko koraka. Snop pšenice ubacivao se u otvor koji se obično nalazio na gornjoj strani. Prolaskom kroz rotirajuće bubnjeve zrno se mehanički odvajalo od stabljike i klasa. Potom se ventiliranjem i filtriranjem vodilo do mjesta gdje se punilo u vreće. Na drugoj strani vršilice, posebno konstruiranim mehanizmom, izbacivani su odvojeno slama i pljeva. Vršilica se pokretala ručno, konjima ili u novije doba strojevima. Svojom konstrukcijom, karakterističnim zvukom pri radu i veličinom imponira i budi sjećanja starijih te maštu najmlađih.

Nekoć su žetva i vršenje žita bili složen proces koji je zahtijevao angažman velikog broja ljudi. Njime je u domove ulazio prvi prinos godine, prestajali svi strahovi (smrzavanje, tuča, nametnici, suša, požari) i osiguran je kruh za nadolazeću zimu.

Pokretna vršilica za kukuruz
marke Casali

sa samostalnim aparatom za punjenje, bubnjem s posebno oblikovanim i naboranim šipkama s podesivom posebnom korpom za drobljenje, s mogućnošću čišćenja i vrećama, zatim 1 rudom sa svim sitima za kukuruz velikog i malog zrna, 1 parom kočnih blokova, matičnim ključevima, 1 nasadnim ključem, 1 odvijačem, 2 kante za ulje i vodonepropusnim pokrivačem.

Otprilike 1840 kg Casali I, 800m/m širine K 2000.-
Otprilike 2900 kg Casali II, 1125m/m širine K 3000.-
Snaga u 10 sati kod I otprilike 600-800 metričkih centi.
Snaga u 10 sati kod II otprilike 1000-1200 metričkih centi.

Pločica pogonskog remena ima promjer od 500 m/m i može dosegnuti 400 okretaja u minuti. Na tisuće vršilica za kukuruz marke Casali uspješno se upotrebljava u Italiji, Argentini itd. Iznenađuju svojom velikom snagom, besprijekornim radom, lakoćom rukovanja te malom pogonskom silom. Mehanizam za punjenje kukuruznim klipovima ugrađen je u sami stroj; sastoji se od paternostra s posudama koje su jednake širine kao i unutrašnji dio stroja. Kukuruzni klipovi u posude paternostra dospijevaju iz velikog otvora koji je shodno velikoj snazi stroja odgovarajuće veličine. Klipovi se nasipaju u otvor, a ostatak stroj obavlja sam. Vršilica za kukuruz sastoji se od bubnja s posebno oblikovanim i naboranim šipkama i posebnom drobilicom koja se slično kao i kod parne drobilice može namjestiti. Pločica pogonskog remena kod svakog stroja može se postaviti s lijeve ili desne strane, pa se vršilica za kukuruz tako može prilagoditi uvjetima koji vladaju u pojedinim mjestima. Obrađeni klipovi prolaze preko velikog sita i padaju iz stroja s lijeve ili desne strane, ovisno o tome na kojoj je strani montirana vodilica.

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Telefon: +385 (0) 421 333
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka