Vinoteka

Galerija Konobon
Galerija Konobon -Vinoteka

Galerija Konobon -Vinoteka
Galerija Konobon -Vinoteka

Galerija Konobon

Vinoteka

U sklopu razgleda galerije Konobon i upoznavanja s tradicionalnim tehnologijama, prolazi se vinotekom. Tu je moguće kušati i kupiti kvalitetna vina ovog dijela Istre, domaće rakije i likere, ekstra djevičansko maslinovo ulje, med i sir.


Od bijelih vina izdvajamo:
Malvazija istarska,
Muškat bijeli - poluslatki,
Chardonnay,
Muškat žuti

Od crnih vina izvajamo:
Teran,
Muškat ruža porečki - desertno vino,
Borgonja,
Cabernet Sauvignon,
Merlot,
Parenzana

Putevima Via Flavije

Baredine predstavljaju centralni dio obrađenih vinograda i maslinika čije su kulture od antike i srednjeg vijeka na tom mjestu do naših dana. Po rimskom osvajanju Istre zemljište plodne crvenice (Baredine) postaje sastavnim dijelom rimske kolonije Parentium. Preko starih putova koji su povezivali okolne gradine Histra, predantičkih stanovnika Istre, gradile su se nove prometnice. Najpoznatija, Via Flavija, prolazila je samo kilometar sjeverozapadno od Baredina i povezivala antičku Pulu (Pola), sa Porečom (Colonia iulia Parentium) i Trstom (Tergeste). Druga značajna prometnica, koja je također služila za trgovinu i prijevoz, išla je od morske obale (Červara i Lorona) i preko Baredina vodila u unutrašnjost Istre. U Červaru i Loronu već su u 1. stoljeću postojali proizvodni kompleksi za preradu maslina i peći za proizvodnju keramičkih proizvoda. Najvažniji proizvodi bile su amfore te maslinovo ulje i vino koje se u njima skladištilo i prevozilo. O tome da je Istra bila poznata po proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja znamenitog širom tadašnjeg svijeta govori rimski pjesnik Marcijal: „Kordobo, koja si rodnija od uljevitog Venafra, a savršena koliko i ulje u amfori iz Istre“. O tom vremenu svjedoče i brojni spomenici. U obližnjim Dvorima, na mjestu gdje se nalazila stanica za odmor uz flavijevsku cestu, pronađen je konzularni natpis sa početka drugog stoljeća posvećenog Liberu, bogu vina. U porečkom Zavičajnom muzeju čuva se postolje spomenika Tita Volusija Hermesa, iz 1.stoljeća na kome je prikazana berba maslina s jedne te berba grožđa s druge strane. Tako je područje oko Baredina još od antike pa sve do današnjih dana poznato po proizvodnji čuvenih ulja, vina i gastronomskih specijaliteta te predstavlja mjesto gdje se od davnina u njima moglo uživati kako u ljepoti krajolika, tako i odnedavno u ljepoti krškog podzemlja.

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Telefon: +385 (0) 421 333
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka