O nastanku izložbe

Od antike do danas na ovom je prostoru tradicionalno bila zastupljena poljoprivreda. Njezin nagli razvoj bacio je u zaborav običaje te alate i strojeve koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja očuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi, a važan iskorak u realizaciji bila je nabava starog Fordsona koji je kao prvi traktor, služio u našem selu....
Pročitaj više

Traktor story

Uvod

Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena.

U postavu se posebno ističu stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u obližnje selo Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje nekadašnjeg porečkog mlina.

"Okupiti se je početak; ostati zajedno je napredak; raditi zajedno je uspjeh."
Henry Ford

O nastanku izložbe


Od antike do danas na ovom je prostoru tradicionalno bila zastupljena poljoprivreda. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću uvjetovao je zaborav običaj, alata i strojeva koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja čuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi, a važan iskorak u realizaciji bila je nabava starog Fordsona koji je, kao prvi traktor, služio u našem selu.

U vremenu koje slijedi prikupljeno je mnoštvo starih traktora, vršilica te drugih strojeva i eksponata koji danas čine vrijednu zbirku otvorenu za posjet.

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka