Postav o kruhu

Ostaci antičke uljare u Červaru
Karakteristične krušne peći

Postav o maslinovom ulju

Orka, žara – posuda za skladištenje maslinovog ulja
Grb i natpis proizvođača: Giuseppe Ricceri Strada del Chianti.

Orka - žara  Proces proizvodnje


Postav o vinu

Bordoška juha
Istarska supa

Bordoška juha i Istarska supa

Galerija Konobon

Priča o kruhu, maslinovom ulju i vinu

Postav o kruhu
Uzgoj žitarica usko je vezan uz nastanak civilizacija. Dug je put bio od zrna do kruha - gotovo 10000 godina bijaše potrebno da se od žita napravi prvi kruh, a sama priča o kruhu stara je gotovo 5000 godina. U početku je bio beskvasan, a Egipćani su, zahvaljujući kvascu, napravili kruh kakav i danas poznajemo. U doba Rima miris kruha proširio se cijelim tadašnjim svijetom. Kultura izrade kruha zadržala se do današnjih dana. Nizom eksponata posjetiteljima je dočaran tradicionalan način izrade kruha, a posebno su fotografijama predstavljene tipične istarske krušne peći koje su donedavno, u tom ruralnom ambijentu, bile važno mjesto susreta i socijalizacije.

Postav o maslinovom ulju
Maslina ima povijest isprepletenu s kulturom mediteranskih civilizacija već oko sedam tisuća godina. Uzgoj započinje u zemljama istočnog Mediterana, a širenjem antičkih civilizacija dolazi u Istru i na plodni teren zemlje crvenice oko jame Baredine. Nedaleko, na morskoj obali, kod Červara i Lorona otkriven je gospodarski kompleks koji se sastojao od uljare i radionice keramičkih proizvoda iz 1. i 2. stoljeća. U tom antičkom nalazištu proizvodile su se amfore karakterističnog oblika, koje su služile za prijevoz maslinovog ulja i vina, a pronađene su širom Sredozemlja.
Rimljani su proizvodnju maslinovog ulja doveli do savršenstva. Taj proces, korišten donedavno, dočaran je izloženim predmetima u prostoru Galerije Konobon. Nakon razgleda starog torča i preše i upoznavanjem sa tradicionalnim postupkom za dobivanje maslinovog ulja, priča o ulju iz "istarskih amfora" može se nastaviti kušanjem vrhunskog ekstra djevičanskog ulja uz miris domaćeg kruha.

Postav o vinu
Vino i vinova loza u samim su istarskim temeljima života. Na više mjesta, nedaleko jame Baredine, pronađeni su natpisi koji govore kako je na ovom području tijekom 1. i 2. stoljeća, a i kasnije u srednjem vijeku pa do današnjih dana bila značajna proizvodnja i razvijena trgovina vinom. Od najpoznatije Malvazije i Terana pa do čitave serije bijelih i crnih vina, Istra je prepoznatljivo vinorodno područje.
U ambijentu galerije Konobon, okruženom slikovitim nasadima vinove loze, izložen je postav o tradicionalnoj tehnologiji prerade grožđa i dobivanja vina uz zanimljive primjere suđa, preša, bačvi, alata s patentima koji su služili u zaštiti vinove loze od filoksere i peronospore.

Tradicionalni postupak dobivanja maslinovog ulja

Tradicionalni postupak proizvodnje maslinovog ulja - Plod masline isprva se koristio za ishranu te kao glavni sastojak mirisnih ulja, lijekova, pomaza, sirupa i raznih gotovih jela. U rimsko vrijeme je među najpoznatiji garum (umak od ribe).

Proizvodnja maslinovog ulja tiještenjem osobito se razvila za vrijeme Rimskog carstva i taj se tradicionalni postupak koristio do današnjih dana. Nakon pranja i čišćenja, maslina se ubacivala pod kamenu drobilicu (torač) kojom su se plodovi masline gnječili. Dobivena smjesa se potom stavljala u prešu gdje se tiještenjem dobivalo maslinovo ulje.

Istarska supa

Nazvana supa, a nije juha, već istarska gastronomska delicija. Sastojci su crno vino, kruh, maslinovo ulje, šećer i papar. Prepečeni kruh natopi se maslinovim uljem i onako topao uroni u crno vino uz malo šećera i papra. Servira se u tradicionalnoj istarskoj bukaleti, može se istovremeno jesti i piti, a bila je važan međuobrok posebice u hladnim jesenskim i zimskim danima. Poznata i antičkim mediteranskim narodima, a u Istri nije ostala samo u sjećanju, već je preživjela kao gastronomski specijalitet. U istarskoj supi sljubljuju se vino, kruh i maslinovo ulje – namirnice koje čine osnovu života na Mediteranu. U Istri se kaže: “ Supa vino popila, supa mene opila!“

Žara (tal. orcio)

Posuda za skladištenje maslinovog ulja

Posuda koje su služile za skladištenje maslinovog ulja nazivane su žare. Izrađivale su se od terakote i uglavnom su na sebi imale pečat ili natpis kao znak prepoznatljivosti proizvođača.
Izložena žara, kapaciteta je oko 1000 litara, na njoj se ističe grb i natpis proizvođača: Giuseppe Ricceri Strada del Chianti. Analizom zapisa utvrdilo se da je proizvedena u Toskani (Italija) i to prije otprilike 200 godina.
Zanimljiv je njezin put do obližnjeg sela Nove Vasi. Trgovina se prije pojave željeznice odvijala karavanskim putovima. Jedan od takvih putova vodio je od Italije prema Rijeci i prolazio sjevernim dijelovima Istre. Od putujućih trgovaca jedna obitelj na Ćićariji kupila je ovu žaru, koja se kasnije, udajom djevojke iz iste obitelji, kao miraz došla u Novu Vas. Za razliku od Toskane gdje se u njoj čuvalo ulje, u izrazito krškom terenu Ćićarije, gdje maslina ne raste, žara je služila za skladištenje pitke vode.

Bordoška juha

Čuven po svojim vinima, Bordeaux je još više poznat po svojoj juhi koja je donedavno bila jedini lijek za borbu protiv peronospore. Izumljena od strane kemičara Ulysse Gayona i botaničara Alexis Millardeta godine 1880., još je danas u upotrebi. Radi se o smjesi bakrovog sulfata kojem je kiselost neutralizirana vapnom uz dodatak vode. Ovaj fungicid, zbog svoje manje toksičnosti dopušten je u ekološkoj poljoprivredi uz ograničenje od najviše 6 kg bakra po hektaru godišnje.

Karakteristične krušne
peći iz IstreDonedavno je u malom selu Magrini pored Nove Vasi krušnu peć koristilo svih sedam obitelji. Žene su se izmjenjivale u pečenju kruha, te su sistemom posuđivanja i vraćanja svakim danom omogućavale užitak u komadu svježeg kruha.

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Telefon: +385 (0) 421 333
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka