Gumno

Etimologija riječi:

– praslavenski i staroslavenski gumbno
(gu – govedo + mbneti – koračati;
isprva: „mjesto gdje goveda hodaju po žitu.)

izvor : Anić,
Riječnik hrvatskog jezika

Postav o vršilicama

Gumno

Gumno je tvrda ravna površina koja se koristila za vršenje žita. Na Poreštini su najčešće rađena kružnog, a rjeđe četvrtastog odnosno pravokutnog oblika. Podloga se pripremala od utabane zemlje učvršćene pepelom i izmetom stoke ili se popločavala kamenim "škrilama" iz lokalnih kamenoloma dok je rub bio ograđena suhozidom ili jednostavnim niskim kamenim obrubom.

Vršenje žita na gumnu moglo se odvijati ručno uz pomoć drvenih mlatilica (cip) ali je uglavnom bilo namijenjeno vršenju žita uz pomoć stoke koja je hodajući u krug po naslaganom žitu svojim kopitima odvajala zrno pšenice od stabljike. Iza tog procesa ostala je slama koje se micala i slagala na stog, a zrno se uz pomoć vjetra, bacanjem u zrak odvajalo od pljeve.

Gumno je zasigurno jedno od prvih osnovnih funkcionalnih građevina koje je čovjek konstruirao za svoje potrebe. Jedini zapis koji govori o starosti nekog gumna iz okolice Poreča datira iz 1844. godine a uklesan je na kamenom stupu pravokutnog gumna u selu Prhati. Gumna su služila prije dolaska vršilica da bi kasnije izgubila svoju funkciju i ponegdje prepustila mjesto drugim gospodarskim objektima.

Ispred Vas je rekonstrukcija nekadašnjeg gumna iz obližnjeg sela Kosinožići i građeno je prema sjećanju starijih ljudi ovog kraja. Od originalnog gumna danas postoji samo zapis u katastru te nekoliko kamenih fragmenata.

Pokretna vršilica za kukuruz
marke Casali

sa samostalnim aparatom za punjenje, bubnjem s posebno oblikovanim i naboranim šipkama s podesivom posebnom korpom za drobljenje, s mogućnošću čišćenja i vrećama, zatim 1 rudom sa svim sitima za kukuruz velikog i malog zrna, 1 parom kočnih blokova, matičnim ključevima, 1 nasadnim ključem, 1 odvijačem, 2 kante za ulje i vodonepropusnim pokrivačem.

Otprilike 1840 kg Casali I, 800m/m širine K 2000.-
Otprilike 2900 kg Casali II, 1125m/m širine K 3000.-
Snaga u 10 sati kod I otprilike 600-800 metričkih centi.
Snaga u 10 sati kod II otprilike 1000-1200 metričkih centi.

Pločica pogonskog remena ima promjer od 500 m/m i može dosegnuti 400 okretaja u minuti. Na tisuće vršilica za kukuruz marke Casali uspješno se upotrebljava u Italiji, Argentini itd. Iznenađuju svojom velikom snagom, besprijekornim radom, lakoćom rukovanja te malom pogonskom silom. Mehanizam za punjenje kukuruznim klipovima ugrađen je u sami stroj; sastoji se od paternostra s posudama koje su jednake širine kao i unutrašnji dio stroja. Kukuruzni klipovi u posude paternostra dospijevaju iz velikog otvora koji je shodno velikoj snazi stroja odgovarajuće veličine. Klipovi se nasipaju u otvor, a ostatak stroj obavlja sam. Vršilica za kukuruz sastoji se od bubnja s posebno oblikovanim i naboranim šipkama i posebnom drobilicom koja se slično kao i kod parne drobilice može namjestiti. Pločica pogonskog remena kod svakog stroja može se postaviti s lijeve ili desne strane, pa se vršilica za kukuruz tako može prilagoditi uvjetima koji vladaju u pojedinim mjestima. Obrađeni klipovi prolaze preko velikog sita i padaju iz stroja s lijeve ili desne strane, ovisno o tome na kojoj je strani montirana vodilica.

Impressum

Traktor story & Galerija Konobon
(u kompleksu Jama Baredine)
Tarska 14
52446 Nova Vas
Poreč
Hrvatska

Kontakt:
Telefon: +385 (0) 421 333
Mobitel: +385 (0) 98 224 350
E-mail: info@baredine.com
Web: www.traktorstory.com // www.baredine.com

Autori fotografija:
Tihana Bašić, Sergio Gobo, Renco Kosinožić, Fabio Moze, Silvio Legović, Manuel Paljuh, Vinko Počanić, Igor Rimanić

Autori teksta:
Marino Baldini, Albert Ćosić, Slobodan Dević, Silvio Legović, Lara Musizza, Igor Rimanić

Donatori kolekcije:
Marino Baldini, Anđelo Brčić, Ivo Jerković, Judita Legović, Silvio Katarinčić, Dario Kocijančić, Luciano Legović, Damir Lukež, Loredana Musizza, Vittorio Okmaca, Dezi Okmaca, Poljoprivredni institut Poreč, Drago Radolović, Rino Rojac, Refik Saliji – Fiko, Josip Slavčić, Marino Šimonović, Darko Štifanić, Sonja Vojinović, Enrico Zorzan, Drago Žužić

Linkovi

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka

http://www.istra.com
Ovdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linkaOvdje dolazi opis linka